söndag 10 juli 2011

Oskar II:s tårta




Jag bjuder ju på kaffe/te & kaka till mina kunder, i min Gårdsbutik.
Det är väldigt uppskattat och själv älskar jag ju smaskiga kakor och tårtor,
så ibland undrar jag om det inte är för att jag själv ska få något gott att
tugga på.......
Jag har också en förmåga att lägga bort tidningar som jag jag hittar goda
recept i, så därför lägger jag recepten här i bloggen, så vet jag var jag har dem.

Vill ni prova så är det bara att låna receptet...

Oskar II:s tårta

Bottnar:
100g mandel
4 äggvitor
150g socker

Smörkräm:
4 äggulor
100g socker
2 dl grädde
150g kallt smör

Nougat:
1/2 dl sötmandel
3/4 dl socker

Garnering:
50g rostade mandelspån
Nougat

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rita upp 3 rundlar à 20cm i diameter på
bakplåtspapper. Smörj dem!

Mal mandel i mandelkvarn eller mixa den i en
matberedare till fina smulor.

Vispa äggvitorna till hårt skum.
Tillsätt mandel och socker och rör försiktigt ihop
till en jämn smet.
bred ut smeten i rundlarna. Grädda bottnarna mitt
i ugnen i ca 15 min tills de har fått fin färg.

Lägg äggulor,socker och grädde i en rostfri kastrull.
Låt sjuda tills smeten tjocknar, men den får absolut inte koka!
Dra åt sidan för att svalna i 10 min.

Grovhacka mandeln till nougaten.
Smält sockret i en panna tills det har fått en guldgul färg.
Tillsätt mandeln och häll ut på ett bakplåtspapper för att stelna.
Bryt nougaten i bitar och mortla det mesta till fina smulor.
Grovhacka resten och ha till garnering.

Hyvla det kalla smöret och vispa ner lite i taget i smörkrämen.
Rör ner de finhackade nougatsmulorna.

Varva mandelbottnarna och smörkräm på ett fat.
Bred även krämen runt sidorna. Ställ kallt minst 1 tim
eller frys den gärna före servering för allra bästa resultat.

Ta fram en stund före servering.
Garnera med rostade mandelspån och grovhackad nougat

Receptet har jag hämtat ut tidningen hembakat nr3 2011

2 kommentarer:

Roses & Angels sa...

Hej. Länge sen sist. Den ser jätte god ut tårtan, tack för att du delar med dig av receptet. Önskar dig en fin dag KRAM

Ulrica sa...

En av mina absoluta favorit tårtor!
Mmmmmums