onsdag 9 maj 2012

Svårt att välja hönsras

Sussex är en tung hönsras som framavlats i grevskapet Sussex i Storbritannien. Det är en kombinationsras, det vill säga att den är framavlad för att ge både rikligt med kött och ha goda värpegenskaper. Den är även en vanlig utställningsras. Hönorna är ruvvilliga och de tar väl hand om kycklingarna. Sussexen är tålig och har lugnt temperament.


En höna väger 2,5-3 kilogram och en tupp väger 3-4 kilogram. Äggen från en höna har gulaktig till brun skalfärg och väger ungefär 55 gram. Rasen är snabbvuxen och kycklingarna blir fullt befjädrade tidigt.


Båda de här raserna finns i en mängd olika färger och även i dvärg variant

Plymouth rock är en tung hönsras från USA, där den presenterades på utställning för första gången 1869. Rasen är namngiven efter en bergsklippa utanför Plymouth, Massachusetts. Den är både en bra köttras och en bra värpras och rasen är även snabbvuxen, egenskaper som har gjort att den bland annat har använts vid framavlandet av broilers.


En höna  väger 2,5-3 kilogram och en tupp väger 3-3,5 kilogram. Äggen från en höna väger ungefär 55 gram och har mörk gulaktig skalfärg.

Hönorna har svag ruvlust, ibland ingen alls. Kycklingarna kan könsbestämmas redan när de är dagsgamla, på så vis att tuppkycklingarna har en större och mer oregelbunden ljus prick på det mörka huvudet än hönkycklingarna, som har en mindre och jämnare rundad ljus prick.

Rasen är till sitt sätt aktiv av sig, dock med dålig flygförmåga och därför lätt att inhägna.

Jag tror nog att det blir Sussex, då de tydligen är lugna och hönorna
är hyffsat ruvvilliga.
Jag vill absolut inte ha någon ilsken tupp här på gården, och kycklingar
är ju alltid roligt att få :)

Har ni några andra förslag på trevliga höns?
Inga dvärgvarianter då jag vill ha STORA fåglar...

4 kommentarer:

Kjersti sa...

Ta en titt på denne bloggen:
http://englerisneen.com/
Hun har hatt høner lenge, og jeg er sikker på at hun hjelper deg hvis du sender henne en mail :)

Marias Hörna - Njut av livet ♥ sa...

Så spännande. Ja det är väl inte bara utseendet att tänka på. För det finns ju mycket vackra höns eller hur. Lycka till !
Kram Maria ♥

Vardag och flärd sa...

Sussex är ju väldigt vacker! Men jag förstår att det är svårt att välja.
Kram Eva

Mita sa...

En vän till mej hade tidigare Sussex hönor, dels till utst men även för ägg och kött, hon var jätte nöjd med dom, de är ju även väldigt vackra att kika på tycker jag.
Det finns ju även svenska hönsraser, har hört talas om Gotlands höns och det finns säkert för andra landskap i landet också men de är nog inte så stora som dessa.
Lycka till med dina hönor.
Mita